vrijdag 20 maart 2009

Verkennersles.


Japekoppie:
Ik kreeg van de redactie de opdracht om met die Zoebel (oké, de Boez dus) te gaan verkennen. Ja, het moest een echte les worden en we mochten dus niet zooien. En het was aan mij om dat voorelkaar te krijgen. Het hoefde geen lange les te worden want het was tenslotte de eerste keer dat ik met die Zoeb... eh, Boez dus, op stap ging. Nou, vooruit dan maar. Ja, we gingen naar de Hoftuin toe. Fotograaf ging mee inderdaad.



Nou, ik zal u wel vertellen dat het geen eenvoudige opdracht was. Ja, die kleine is een beetje een ongeleid projectiel, zal ik maar zeggen. Zig-zag door die tuin heen. Nee, hij lette helemaal niet op mij, hoewel we dat wel hadden afgesproken. Maar goed, het was de eerste les dus ik liet hem ook maar gaan ook.



Ach ja, de bekende plekjes heh? Die ging hij af ja. En ik sjokte maar wat achter hem aan. Ja, ik bleef wel in de buurt en af en toe gaf ik wat aanwijzingen. Nee, ene oor in en andere weer uit. Ik denk dat hij nog wat te jong is voor het serieuze werk.




Ja, snuffelen leert hij al aardig goed. Maar er zit geen systeem in dus. Nee, hij loopt maar wat door die tuin heen en weer en volgt geen vooraf bedachte route. Dat is niet handig inderdaad, want zo weet je nooit welk deel van de tuin je nu al gehad hebt en welk deel niet. Maar op zijn snuffelen heb ik dus niks aan te merken. Nee, daarvoor kan ik hem wel een 7+ geven.



Maar wat mij een doorn in het oog was, was dat hij zo druk met de grond bezig is, dat hij iets wat even hoger zit dus niet in de gaten heeft. Nee, Rooie Gijs zag hij dus niet. En dat is inderdaad een heel groot probleem. Ja, daar moeten we nog hard aan werken want anders wordt het helemaal niks. Nee, als hij niet leert beter op te letten, zal hij nooit zijn diploma halen. Zelfs geen diploma Verkenner C inderdaad. Maar goed, het was dus pas les 1, dus ik moet daar eigenlijk niet over zeuren, heh?




Ik liet aan hem zien dat je ook netjes op de paden kunt lopen. Dat je dus niet kriskras die tuin hoeft door te dartelen. Ja, met mijn systeem van paden volgen, ben je eerder klaar met je verkenningswerk. Ja, tempo is ook erg belangrijk, maar dat komt pas kijken bij het examen Verkenner B. Nee, daar is de Boez dus eigenlijk nog helemaal niet aan toe.




Hij ontdekte dus wel die vernielde crocussen, de Boez ja. Erg goed van hem, want ik had ze toen nog geeneens gezien. Ja, terwijl ik toch al Verkenner A ben. Geslaagd met lof inderdaad. Maar goed, daarbij moet ik wel opmerken dat ik aan het lesgeven was en dat ik probeerde alles in een bepaalde volgorde af te werken. Ja, Rooie Gijs signaleren is belangrijker dan kapotte crocussen op te sporen, maar dat snapt natuurlijk iedereen.




Maar ik heb de Boez toch maar een complimentje gegeven. Vanwege die crocussen dus ja. Het was best interessant om te zien hoe die bloemetjes er zo slap en levenloos bijlagen. Wat zegt u? Hebben Harremans en Panda dat gedaan? Weet u ook waarom?



Nee, ik geloof niet dat de Boez Rooie Gijs nog heeft opgemerkt. Andersom wel ja. Gijs zat echt te loeren naar die kleine en ik verwachtte eigenlijk dat hij bovenop hem zou springen.



Nee, toen ik me ermee ging bemoeien, bond hij in. Rooie Gijs dus ja. Hij is zijn bankje niet afgeweest. Maar ik vond dat het allemaal lang genoeg geduurd had. Ja, zo'n eerste les verkennen moet je niet overdrijven. We zijn toen naar de redactie teruggegaan, en daar ik heb ik dus mijn verslag ingeleverd. De rest van de dag had ik vrijaf, en eerlijk gezegd vond ik ook wel dat ik dat had verdiend. En die kleine eigenlijk ook wel, ja.
Bovendien ging de redactie een poosje dicht. Ons mens moest weg voor een prik. Ja, ik geloof dat dat het gevolg was van iets wat mijn moeder heeft gedaan. Maar als u daar meer over wilt weten, moet u dat maar op de redactie navragen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Je bent best een goeie leermeester, Japekop!