zondag 28 maart 2010

Op bezoek bij Minspin (2)


Minspin heeft geen vriendjes helaas. Dat komt doordat de haarfabrieken uit de buurt nogal dominant zijn en Minspin graag een beetje treiteren. Arme Minspin kan niet tegen ze op.
Op bovenstaande foto ziet u hoe buurkat Bas vrolijk door de tuin van de Spinner wandelt. Hij doet alsof de tuin van hem is.....



Ja ja, net Japekoppie heh? Zelfde tekening, zelfde blik. Maar geen witte laarsjes aan zijn voorpootjes dus. En Bas is ook heel goed in markeren, net als Japekop. Er staan heel wat buxushaagjes in de tuin van Minspin en Bas markeert ze allemaal.



Ja, Bas is een flinke jongen. Hij is bijna twee keer zo groot als Minspin, en die maakt dus geen enkele kans tegen Bas.



Nee, Bas is verder niet gevaarlijk, al lijkt het wel zo op deze foto. Hij staat alleen maar even te gapen, want het markeren van al die haagjes is een vermoeiende bezigheid en knap saai ook. Misschien tijd om wat te rusten?



Bas komt het terras op om zijn toilet te doen. Van mensen trekt hij zich maar weinig aan, zelfs al zijn het van die rare Hollanders.



Ook Belgische katten houden van grondrollen en fleppen, dat blijkt maar weer. Bas is in beide disciplines erg bedreven en voelt zich in de tuin van Minspin helemaal op zijn gemak.



Minspin zit ondertussen ergens vlakbij het huis op een tafeltje, en ziet Bas liever gaan dan komen. Wij vermoeden dat hij een cursus "territorium bewaken" bijzonder goed zou kunnen gebruiken! Maar misschien zit er wel geen greintje agressie in zijn genen? In dat geval is het onbegonnen werk.
En hoe zit dat eigenlijk met zwart-witte haarfabrieken? Zijn zij minder "fel" dan hun soortgenoten met andere kleuren in hun vacht? Net zoals dat Lapjes juist wel fel zijn? Of zijn dat fabels? We praten er nog een tijdje over na en komen er niet uit.
Misschien dat onze bioloog (Hans) of onze "genenspecialiste" (Annemiek) hier meer over weten?
(Wordt vervolgd.)

3 opmerkingen:

Annemieke zei

Bas lijkt inderdaad op Japekop! Wel zielig voor Minspin dat ie het allemaal niet aankan. Weet niet of de grootte daar iets mee te maken heeft - storm was toch ook niet zo heel fors...en Iwan mag er best wezen en die laat zich toch ook niet echt gelden.

Wat betreft felheid: ik heb dit ook gehoord/gezien: lapjes zijn feller en zwart wit juist minder fel. Meestal zit er wel een kern van waarheid in dit soort "geruchten", al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Het enige wat ik kan bedenken is "gekoppelde overerving". Genen liggen op chromosomen: mensen hebben 23 paar, katten 19 paar. Dus bv het gen voor staartlengte ligt op chromosoom 4 en voor vachtlengte op 6 en voor vachtkleur op 10 (even versimpeld). Iedere kat krijgt van elk chromosoom er een van zijn vader en en een van zijn moeder. Wanneer genen nu op een en hetzelfde chromosoom liggen (bv vacht kleur en "agressie/territoriumdrift"), wordt dit al "pakket" doorgegeven (gekoppeld). Op die manier zijn er dus eigenschappen die "gepaard" gaan, bv vachtkleur en hoe fel je bent als kat (want het chromosoom dat zwart/wit bevat, bevat ook een "bedeesd" agressie gen, terwijl het chromosoom dat het rode kleuren gen bevat ook het "minder bedeesde" agressie gen bevat). Bij mensen werkt het ook met bv rood haar en groene ogen en sproeten.

katja zei

Maar ergens snap ik het toch niet hoor, als het echt zo zou zijn dat 'minder bedeesd' is gekoppeld aan rood en 'bedeesd' aan zwart: een lapje heeft juist rood én zwart, terwijl een rode poes of kater dan juist extra 'minder bedeesd' zou zijn :-)
Maar ik heb zelf ook helmaal niet die ervaring...in het asiel zitten volgens mij net zo vaak felle lapjes als heel lieve, aanhalige lapjes...en de zwartwitte kunnen ook heel fel uit de hoek komen...

Annemieke zei

Ik had de boel ernstig versimplificeerd. Er zijn namelijk heel veel genen die de vachtkleur beinvloeden (strepen, egaal, vlekken, etc) - en die liggen op meerdere chromosomen EN dan is het ook nog zo dat de zwart/wit rood/wit op een geslachtchromosoom liggen (waar vrouwtjes er twee van hebben en mannen maar een). Dus vrouwen hebben daardoor mogelijk een dubbele dosis aggressie?

Maar weer aan de andere kant: dit zijn van die dingen die je hoort en waarvan je voorbeelden kunt geven die kloppen en die niet kloppen...

En tenslotte is er ook nog zoiets als crossover: chromosomen kunnen info uitwisselen onderling...dus uitzonderingen zullen er altijd zijn.