dinsdag 16 maart 2010

Niet meer uit vuilniszakken vreten, heh?


Nee, dit is niet de Boez, dit is de praktijkkat bij de dierenarts. Behoorlijk aan de maat inderdaad, maar dat terzijde. Hij lag lekker te dutten nadat hij een blafbeest een pets voor zijn kop had gegeven. Want deze kat zorgt namelijk dat de orde wordt bewaard in de wachtkamer, vandaar.
En wat deden wij in deze wachtkamer?



Wel, wij kwamen voor de APK van Cera.
Ze had zich thuis zonder problemen in het mandje laten opsluiten, protesteerde daarop heel even met enkele mauwtjes maar hield verder onderweg in het wielhuis haar gemak. We vergaten bijna dat zij op de achterbank zat!
Nou, dat was vorige week met de Boez wel anders; hij jankte achter elkaar door op zowel de heen- als terugweg. Maar Cera dus niet.



Cera werd erg goed bekeken op ons verzoek, want ze was al een tijdje niet meer gecontroleerd. Haar gebitje was keurig in orde. Van 1 kiesje werd wat tandsteen weggehaald.
Haar oortjes waren bijna de schoonste oortjes die de dierenarts ooit had gezien. Maar dat is natuurlijk omdat onze Cera tot voor kort topmodel was, heh?
Haar gewicht viel ons wat tegen. We wisten al dat zij na een wormenpilletje vorige maand (Cera had last van lintworm) wat was aangekomen (en daarnaast vrat ze uit vuilniszakken wat we haar natuurlijk hebben verboden) , maar dat zij nu 4.9 kilo woog, daar schrokken wij wel wat van.
De dierenarts zei in ieder geval dat er niet veel meer bij moest komen..... (Wij hebben verder niet die dikzak in de wachtkamer ter sprake gebracht om de goede sfeer niet aan te tasten.) Maar, wij hadden toch al besloten om de porties Gourmet wat te verkleinen (alleen mevrouw Troy krijgt nog een flinke portie omdat zij juist weer aan de magere kant is).
Verder verkeert Cera in prima conditie, en wij waren blij dat te horen.



Cera kreeg een injectie tegen allerlei nare kattenziektes, en eveneens een chip tussen haar schoudertjes. En ze protesteerde geen van beide keren!
Over een paar weekjes moeten we nog terug voor een vervolginjectie, maar daar zien we dus niet tegenop. Nee, want Cera gedroeg zich voorbeeldig. Braaf ging zij weer terug in het mandje, en op de terugweg naar huis ging zij gewoon een dutje doen want de zon scheen zo lekker naar binnen.
Thuis kwam zij onaangedaan het mandje uitgekropen. En na het eten van een paar brokjes ging ze naar boven om even wat te rusten op het dekbed.
De reismand werd vervolgens uitgebreid onderzocht door de Boez; er zaten namelijk veel spannende geurtjes aan.
Wel, wij hadden Cera een maand geleden nog een pipetje tegen de vlooitjes gegeven - bestemd voor katten onder de 4 kilo, maar de volgende mag dus voor boven de 4 kilo zijn. Zij was trouwens wel vlooienvrij, want dat werd ook uiteraard gecontroleerd bij de dierenarts......
Nog even voor de goede orde: wij dachten dat Cera tussen de 4 en 5 jaar oud was, maar gebleken is dat zij iets ouders is. A.s. zomer kunnen wij namelijk Cera's 6e verjaardag gaan vieren!

6 opmerkingen:

Hans zei

Mevrouw katblad,

als bioloog moet ik even Cera verdedigen. Vuilnisbakken leveren geen wormen op!
De lintworm kent zoals zoveel van dit soort wormenparasieten twee gastheren, door wie ze allebei geten moeten worden voor hun ontwikkeling. De kattenlintworm heeft als tussen gastheer de vlo. Vlooien leggen hun eieren in de mand van de kat. Daar zitten ook de lintwomrm eieren tussen het stof. Vlooienlarven leven van afval en van geronnen bloed dat de volwassen vlooien uitpoepen. Daar zitten ook de lintwormlarfjes tussen. Deze worden door de vlooienlarve gegeten en kapselen zich in het vlooienlichaam in. In de volwassenvlooien zitten ook de lintwormencystes. Als een vlo door de kat wordt opgelikt komt de vlo in de maag. Het maagzuur lost de cystewand op en de lintworm groeit uit. Cera kan er niks aan doen, de vlooien zijn de ware schuldige.

de redactie zei

Meneer Hans,
Dank u wel voor uw uitleg; wij hadden ons inderdaad niet goed uitgedrukt en waren erg slordig geweest met het plaatsen van de haakjes. We hebben dit nu hersteld en ondertussen weer wat geleerd! Nogmaals dank....

Annemieke zei

Cera heeft zich wel erg dapper gedragen! De meeste beesten die ik ken maken heel veel herrie op weg naar de dierenarts, willen hun transport bakje niet in/uit en zijn veel langer van slag als ze dan weer thuis zijn. En het zo stoicijns ondergaan van de prikjes etc vind ik ook zeer te prijzen!

Katja zei

Ja, ik den ook vol bewondering voor Cera's kalmte tijdens het dierenartsbezoek...en dan zelfs nog slapen op de terugweg !!! Die durft !

En bijna 5 kilo...mmmmm, dan waren al die lekkere blikjes en zakjes die ze kreeg op haar adoptieborrel misschien toch niet zo'n goed idee :-|

mevrouw Katblad zei

Ja mevrouw Katja, nu Cera geen lintworm meer heeft, heeft ze ook minder eten nodig heh? We hopen dat ze dat zelf "regelt", want we zijn op de redactie niet gewend aan het afmeten van porties; dat is nog nooit nodig geweest....
Maar dat geldt dus voor de brokjes; de Gourmet uit blikjes en zakjes werd door ons al altijd in zuinige hoeveelheden gegeven.

Inge zei

Nu de lente begonnen blijkt te zijn en de mooie dame wel vaker buiten zal spelen kan ze wss eten waar ze zin in heeft denk ik. Ik vond haar iig niet te dik hoor zondag, gewoon een lekker stevige poes!