zondag 18 januari 2009

Iwan de Goede, deel 2 en slot.


Iwan:
Ik kan u dus niet helpen. Wel, in dat geval wil ik nog wel een aai. En even aan uw handen ruiken. Ja, waar u dat lekkere snoepje in had verstopt. Zijn ze trouwens allemaal op, die snoepjes?


Ik twijfel nu wat te doen. Ja, eigenlijk wil ik wel weer naar huis. Maar ik heb het gevoel dat ik u dan in de steek laat. En die kleine daarmee ook. En Cera uiteraard.


U kunt hem dus wel aan? Die grijze pestkat? Oh, hij is niet zo erg als hij lijkt? Een beetje een aansteller dus, maar geen kwaad in de zin, denkt u.


Dus die kleine redt het ook wel. Ja, natuurlijk houdt u hem goed in de gaten. Dan moet ik inderdaad maar eens gaan. Nee, zeker weten doe ik het nog niet. Ik denk er nog even over na, als u dat goed vindt tenminste.


En Iwan verzinkt hier in diep gepeins. Nee, met peinzen kunnen wij hem niet helpen. Dat moet hij toch echt helemaal zelf doen. Ondertussen vraagt de Boez aan de fotograaf wat er nu gaat gebeuren. Of er nog wat gaat gebeuren. Maar de fotograaf weet het ook niet. Dus wachten wij allemaal rustig af tot Iwan klaar is met nadenken.


Japekop zit nog steeds binnen chagrijnig te wezen. Ook daar kunnen wij op het moment niets aan doen. Hij zou natuurlijk zijn verloofde kunnen bezoeken, die nog steeds onder de auto zit. Hij zou ook Bel kunnen wegjagen, die nog steeds op de bank zijn kans afwacht. Hij zou zelfs een praatje kunnen gaan maken met Iwan, die nog steeds aan het peinzen is. Of zijn moeder even opzoeken, die boven op bed haar zoveelste dutje ligt te doen. Nee, Japekop lijkt zich ook te verliezen in geheimzinnig gepeins. Wij kunnen op dit moment met deze situatie ook niet verder.....


Buiten is Iwan weer overeind gekomen en een gesprekje begonnen met de kleine Boez. Het lijkt erop of zij afscheid van elkaar nemen.


Ja hoor, Iwan vertrekt. Boez kijkt hem na. Wij zwaaien Iwan uit en wensen hem succes met zijn dames en de kippen.


Ach, ondertussen is Cera toch maar eens onder de auto uit gekomen. Ze begint een klaagzang te houden tegen Iwan. Over hoe moeilijk zij het heeft. Hoe zij alsmaar wordt gepest en wie zich daar allemaal schuldig aan maken. En over haar verloofde die nooit eens voor haar opkomt. Dat zij eigenlijk erg eenzaam is en zich vaak verlaten voelt. Nu kan Iwan nog niet weg!


Iwan toont eerst zijn medelijden maar steekt dan zijn preek af. Hij vertelt Cera dat zij niets zal bereiken als zij in haar slachtofferrol blijft steken. Dat ze tot actie moet overgaan dus. En als ze dat niet wil, moet ze gewoon genieten van alle aandacht die zij krijgt. Van dat pesten dus ja. Want elk nadeel heeft nu eenmaal ook een voordeel, als je dat maar weet te herkennen, heh?


En wat betreft die verloofde, tja, dat is een kwestie van een keuze maken. Of zij moet Japekop accepteren zoals hij is en verder niet klagen, of ze moet de verloving verbreken. Ze is toch topmodel? Ze ziet er toch heel goed uit? Nou dan. Ze heeft zo weer een nieuwe verloofde, daar durft Iwan wat om te verwedden. Hij zou haar zelf wel als verloofde willen hebben, maar ja, hij heeft al twee concubines en die wil hij niet teleurstellen door met een derde dame thuis te komen. Hoe bevalt haar nieuwe baan als topmodel eigenlijk? Ja, Iwan weet wel hoe hij een meisje moet paaien met wijze en mooie woorden.....


De Boez kan het allemaal niet meer volgen. Het gesprek tussen Iwan en Cera gaat echt boven zijn petje. Dus hij is maar weer gaan spelen en probeert in een hangpot te klimmen, wat natuurlijk niet lukt. Als hij na zijn poging naar beneden stort, valt hij met zijn billen bovenop een potje blauwe druifjes. Wij zeggen er maar niets van en zullen later de schade wel opnemen.


Cera lijkt iets rustiger geworden te zijn. Ze zit wat voor zich uit te staren. Waar kijkt zij nu naar? Wij zijn nieuwsgierig dus draaien ons om.


Ach, Japekoppie is eindelijk naar buiten gekomen. Wat heeft hij gehoord van het gesprek tussen Iwan en Cera? Het gedeelte over "keuze maken" en "verloving verbreken"? Het lijkt er in ieder geval op dat hij meer heeft opgevangen dan de bedoeling was. Maar misschien is dat juist wel goed en beseft hij nu dat er de kans bestaat dat hij zijn verloofde kan verliezen als hij niet beter zijn best voor haar doet. Misschien is het al te laat voor goede voornemens?


Het verloofde stel kijkt elkaar aan. Woorden lijken op dit moment overbodig. Wij verwachten elk moment een verzoening. Of een flinke ruzie, dat mag van ons ook. Als er in hemelsnaam maar wat gebeurt!!!


Maar er gebeurt helemaal niets, behalve dan dat Japekop zijn verloofde de rug toekeert en het huis binnengaat. Wij vragen ons af of Cera dit onbeschofte gedrag van Japekop zal accepteren of niet. Misschien is nu het moment gearriveerd om een duidelijke keuze te maken, Cera!


Bel snapt helemaal niets van wat zich hier allemaal afspeelt. Rare Hollandskatten, lijkt hij te denken. Geen passie, niks! Ja, dat gaat in het land van de Franskatten wel anders! Bel kijkt van de een naar de ander en kan er geen chocola meer van maken.


De Boez gaat zijn oom Japekoppie achterna. Misschien wel om hem te troosten, wie zal het zeggen. Het wordt langzaam leeg op straat!


Cera heeft met bedroefde ogen moeten aanzien hoe Japekop van haar weg is gelopen. Zal zij nu eindelijk een beslissing gaan nemen? Iwan, die toch echt alweer op weg was naar huis maar toch wel nieuwsgierig genoeg is naar Cera's reactie op zijn toespraak, is er nog even bij gaan zitten. Luttele seconden na het vertrek van Japekop en de Boez, verdwijnt hij tenslotte de Poort door. Vervolgens stapt Cera ook op. Het is niet bekend of zij Iwan achterna is gegaan, maar het zou zomaar kunnen.....


Even later verschijnt Charli voor het poezenloket. Of hij misschien nog ergens mee kan helpen? Of we wel weten dat die grijze pestkop de blauwe druifjes en narcisjes met zijn achterste zit te pletten? Nou Charli, je bent een beetje laat met je bemoeienis en hebt een hoop gemist. En dat van de bloemetjes, dat boeit ons op dit moment niet zo. Maar toch bedankt!


Bel zit dus nog steeds buiten, voor ons huis. Terwijl er toch echt geen actie meer is, want verder is iedereen naar huis (of elders) gegaan. Misschien denkt Bel Charli nog even te kunnen pesten? Nou Bel, dan zul je van een koude kermis thuiskomen. Charli is heel goed in het negeren van pestkoppen en zal zich niets van je aantrekken. Hij is namelijk een broer van Japekoppie...

4 opmerkingen:

marian zei

Het is een hele roman geworden, met veel hoofdpersonen. Het is dat ik ze allemaal ben gaan leren kennen door de uitstekende verslaggeving van de redacteur van het katblad, die overigens vandaag jarig is, dat wilde ik hier toch even kwijt. Van harte gefeliciteerd dus!

Trudi zei

Hieperdepiep Annemarie! Gefeliciteerd met je verjaardag!
Wat gebeurt er toch veel in de Katbladstraat, tis een hele beeldroman :-)

Annemieke zei

Gefeliciteerd voor de redacteur!
En Iwan lijkt niet alleen Iwan de Goede maar ook Iwan de Wijze! Benieuwd hoe het nu verder gaat tussen Japekoppie en Cera - en met Bel natuurlijk.

Anoniem zei

Wij zijn blij dat Iwan nu de bijnaam "de Goede" heeft. Dat past veel beter bij hem dan "de Verschrikkelijke", zoals hij weleens wordt genoemd. Dit waarschijnlijk naar een verre voor ouder, die zich misdragen heeft.