zondag 8 november 2009

Cera's examen!

Het was nog niet al te druk op straat, het weer was heel geschikt, bovendien hebben wij de bijlage niet kunnen vullen (geen inzendingen gekregen.....) dus wilden wij een wat langere reportage maken. Van onze haarfabrieken hoefden wij niets te verwachten (geen zin want het is zondag, rustdag), maar Cera liep al een tijdje rond ons huis en dus lag het voor de hand om haar nu maar eens haar eindexamen "Verkenner A" af te nemen; een beter moment was er niet, heh?
De fotograaf was er klaar voor en de cursusleidster vond het ook een goed plan. Wij vroegen Cera zich gereed te maken voor dit, niet alleen voor haar maar ook voor ons, belangrijke examen. In eerste instantie was zij erg nerveus, maar daarna ging zij al direct druk aan de slag. Zet 'm op meisjelief!


Als eerste onderdeel hadden wij: "Tafel Inspecteren". Cera is hier heel goed in. Zij verkende niet alleen het tafelblad maar dook er ook onder. Erg belangrijk, want hier in de Katbladstraat komen veel haarfabrieken onder de tafels door dus moet je ook dat gebied goed onderzoeken. En dat deed Cera erg secuur. Wij gaven haar voor dit onderdeel dus een 9.
Wij namen genoegen met de inspectie van slechts 1 tafel en gingen toen door naar de Kruidentuin.



Omdat er nog wel eens wat rondloopt in die tuin, was het zaak om eerst van bovenaf de situatie in kaart te brengen. Cera begreep dat uitstekend, liep direct op het muurtje af en nam daarop plaats. Vervolgens keek zij goed om zich heen, dus alle richtingen uit.
Zo kon zij ons snel meedelen wie er in de tuin aanwezig waren.



Mini zat in het centrum. Wij waren nog even bang dat zij voor moeilijkheden zou gaan zorgen, maar Mini voelde aan dat hier iets belangrijks gaande was. Zij hield zich kalm en bleef zitten waar ze zat.



Siep zat voor haar huis. En Siep mag Cera dus niet. Vandaar dat zij altijd pogingen doet (en daarin meestal slaagt) om Cera de tuin uit te jagen. Doch Cera straalde iets uit waardoor Siep haar met rust liet. Wij keken nog even om om te zien of Mini nog steeds op haar plek zat.



En dat was zo. Wij dachten nog een moment dat zij naderbij zou komen (zie het opgeheven pootje) om narigheid uit te gaan halen, maar in plaats daarvan kroop zij weg tussen de struiken. Wel, een betere oplossing konden wij zelf toch echt niet verzinnen. Wij liepen nog een rondje door de tuin, Cera deed haar snuffelwerk en zo konden we dit onderdeel goed afsluiten.
Voor het "In Kaart Brengen" gaven wij Cera een dikke 8.
Voor haar "Houding" gaven wij haar eveneens een 8.
Voor het "Tuinsnuffelwerk" kreeg zij een 5, wegens de haast waarmee ze dit deed. Wij snappen best dat de aanwezigheid van Mini en Siep haar wat nerveus maakte, maar snuffelwerk is net zo belangrijk als de andere onderdelen en eigenlijk had zij daar wat meer tijd voor moeten nemen.
Nu was de Parallelstraat aan de beurt. We namen de lange route op Cera's eigen verzoek.
Wij moeten daarbij opmerken dat er nog geen 1 andere haarfabriek (afgestudeerd of nog in opleiding) heeft durven kiezen voor deze lange route. Cera's keuze daarvoor was dus voor ons een zeer aangename verrassing.

Beide kanten van de Parallelstraat werden goed verkend door Cera. Helaas sloeg zij het kattenluik van Vlinder over, maar het huis van Luna en Simba werden erg goed door haar gecontroleerd, vooral de deuren. Jammer alleen dat ze ook hier weer wat haastig te werk ging, maar we vermoedden dat ze erg zenuwachtig was en kunnen ons dat best voorstellen; zomaar ineens in een examen gegooid worden, hakt er best wel in. We knepen dus een oogje toe en gaven Cera voor het onderdeel "Huis en Deur Controleren" een 7.


Op de stukken waar niet veel te controleren viel, liep Cera wat harder door. Dat moet ook want het examen kent ook nog eens een tijdslimiet. Als zich geen moeilijkheden voordoen, en er geen andere haarfabrieken roet in het eten komen gooien, moet je de route binnen het half uur afgelegd hebben. Dus op de plekken waar het kan, moet je er een beetje vaart achter zetten.
Gelukkig heeft Cera dat goed begrepen.


Niet elke struik hoeft besnuffeld te worden, maar de struiken waar een luchtje aanzit dus wel. Ook dat begrijpt Cera erg goed. De ene struik liet zij dus voor wat het was, de andere werd uitgebreid onder de loep genomen. Soms duurde dat "uitgebreid" echter net een tikje te lang naar de zin van de cursusleidster, en moest zij Cera tot de orde roepen.
Voor het onderdeel "Struiken Verkennen" gaven wij Cera toch wederom een 7, vooral omdat de fotograaf ernstige bezwaren had tegen een 6. (Er werd dus gemiddeld.)


"Vreemde Vervoersmiddelen Controleren" was het volgende onderdeel. Daar is Cera echt de beste in. Wellicht komt dit doordat haar mensen ook zo'n vreemd vervoersmiddel bezitten, of het kan ook komen doordat zij daar gewoon gevoel voor heeft. In elk geval had zij het niet beter kunnen doen en dus kreeg zij daarvoor een 10! (Heeft nog nooit iemand anders weten te scoren!)



Bloembakken dienen ook geinspecteerd te worden. Want soms worden deze bakken gebruikt als toilet en het is erg belangrijk om te weten of dat zo is en door wie deze bakken dan daarvoor gebruikt worden. Daar Cera zelf ook wel eens een plantenbak als toilet gebruikt, weet zij van welke importantie een goede controle is.
Helaas werd zij even later bevangen door een golf van (op dat moment onbelangrijke) nieuwsgierigheid en deed heel veel moeite door de luxaflex het huis binnen te kijken. Dit kost onnodig veel tijd en bovendien hing de luxaflex zo, dat je toch niks kon zien.
Daarom moesten wij 2 punten aftrekken van "Bloembak Inspectie" en kwam zij uit op het cijfer 6. Erg jammer Cera, daar moet je echt nog aan gaan werken!


Wij naderden het eind van de Parallelstraat.
Wel Cera, toe aan een kleine pauze? Dat mag namelijk voor je naar het volgende onderdeel toegaat!



Nee, Cera durfde het risico niet aan. Liever maar direct door naar het gevaarlijke water dus? Jawel. Cera keek al goed of er geen verkeer aankwam.



En toen stak zij de straat over en begon aan het verkennen van de kade.



O jee Cera, wat doe je nu? Veel te dicht bij het water! Dat hoort helemaal niet bij dit examen en bovendien is het nog verboden ook! Gauw weg daar, anders zak je nog! En dat zou dan nog niet het ergste zijn, maar je loopt zo het risico in het water te vallen!
Wat een schrik. De fotograaf en cursusleidster raakten bijna in paniek en overwogen in te grijpen. Doch Cera begreep de boodschap gelukkig.


Snel ging zij over tot het verkennen van de boomspiegel....
Maar de schrik zat er toch wel even in bij de jury. Jammer maar helaas, we moesten deze keer Cera voor de "Kadeverkenning" een 4 geven. Ja, alleen maar omdat ze te dicht op het randje had gelopen en gezeten, maar u moet begrijpen dat dit toch echt niet toegestaan kan worden.
Ook Cera was nu een beetje in de war geraakt. Het examen ging eerst zo goed en nu had ze een vreselijke blunder gemaakt. Kop op Cera, gewoon je best blijven doen want misschien komt het nog wel goed!


Wel, terug naar de Katbladstraat dan maar en goed uitkijken bij het oversteken, heh?



Ach, het "Goed Uitkijken bij Oversteken" ging ook wat minder goed dan anders. Het was dat er geen verkeer aankwam, maar Cera keek echt niet goed de straat af naar beide kanten. Tenminste, naar het oordeel van de cursusleidster. De fotograaf had zelf ook niet zo goed opgelet vanwege het foto's nemen. Voor dit onderdeel kreeg Cera toch nog een 6 -, want zij zou zijn afgeleid door de fotograaf...


Nu moest het huis van Bobo gepasseerd worden, een moeilijke opdracht omdat Bobo geen passanten toestaat. Het was dus te hopen dat zij nog aan het uitslapen was, maar zo niet, dan moest Cera voorzichtig te werk gaan.



En Cera was gelukkig niet alleen voorzichtig, maar nog slim ook. Zij beklom eerst een geparkeerd wielhuis.


Vervolgens kwam zij uit bij de "pergola" voor het huis van Bobo, en vanuit deze positie kon zij prima de straat overzien en bovendien, nog belangrijker, de stoep voor Bobo's huis. Geen Bobo te zien trouwens, dus het zat Cera ook nog mee.
Voor het onderdeel "Passeren van Vijandig Huis" kreeg Cera een 8 +. Prima gedaan, meisje!


Nee Cera, deze mag je overslaan want daar valt geen eer aan te behalen. Een raar wielhuis inderdaad met allemaal spullen erin die wij ook niet kunnen duiden. We gaan door naar het volgende onderdeel.



Ja, we moesten de Poort door maar Cera neemt nu toch maar even een kleine pauze. Niet onverstandig want ze had een beetje dorst en kon zo, van dit wielhuis, wat druppels oplebberen. Bovendien kon ze vanaf deze plek nog even goed de straat afspeuren. Er was gelukkig nergens een gevaarlijke situatie te zien, maar die kon nog komen. We moesten immers de Hoftuin nog in en het was heel goed mogelijk dat het daar vol zou zitten met pestkoppen. We snapten dus best dat Cera nu even wilde pauzeren, en gaven haar voor "Pauze Plannen" een 7. Maar toen was het echt tijd geworden voor het laatste onderdeel: "Hoftuin Verkennen".



De fotograaf ging voorop. Heel voorzichtig kwam Cera de Poort door. De spanning was duidelijk voelbaar.



Erg op haar hoede speurde Cera de tuin af. Ja, er stonden ramen open dus de kans was heel groot dat er pestkoppen zouden rondlopen. Durfde Cera door te zetten? Of zou zij nu de tuin snel verlaten zodat zij haar examen niet af kon maken?


Cera was flink en zette door. Voorzichtig liep zij achter de fotograaf aan, maar keek wel keer op keer door de struiken richting huis van Panda en Harremans. Tot nu toe hadden deze twee zich nog niet gemeld.


Stukje voor stukje kwam Cera verder. Nu moest zij ook nog langs het huis van Rooie Gijs, de ergste van het stel! Zou Cera het redden?



Jawel, Cera bereikte de schuur en daarmee had ze in onze ogen genoeg haar moed en durf getoond. Niet dat er van het echte verkennen veel was gekomen, maar dat kan ook niet als er allemaal ramen open staan en je dus mogelijk omgeven bent door de vijand.
Wij vonden het al heel wat dat Cera zo ver was gekomen. Met dezelfde voorzichtigheid liepen wij terug naar de Poort.


Daar kwam de Boez ons tegemoet. Hij dacht dat het examen al voorbij was zeker, en wilde de uitslag horen. Gelukkig liet Cera zich niet door haar vriendje afleiden en stapte zonder dralen op het eindpunt af: de redactie van het LKB. Nu was het examen wel klaar. Wij gaven Cera voor het laatste onderdeel een 6, omdat zij weliswaar heel moedig was geweest maar daarnaast de Hoftuin niet echt had verkend.
Helaas kunnen wij de uitslag van Cera's examen nog niet geven; de commissie beraadt zich nog. Normaal gesproken zou dit niet nodig zijn, maar in dit geval zijn er toch enkele serieuze blunders gemaakt door Cera, op belangrijke onderdelen dan wel te verstaan, en de commissie wil tot een rechtvaardig besluit komen. Het diploma "Verkenner A" is namelijk niet zomaar een flutdiploma dat je zomaar even uitdeelt aan de eerste de beste. Er is een gedegen opleiding voor nodig en de eisen zijn hoog gesteld. Het is ook maar weinig haarfabrieken gegeven deze opleiding helemaal af te maken en het examen met succes af te ronden. U zult dus nog even geduld moeten hebben. Wij verwachten de uitslag voor middernacht. Spannend, heh?

1 opmerking:

Katja zei

Spannend !!!!
Wat een prachtige foto trouwens van Cera aan het gevaarlijke water met dat weerspiegelde huis in de gracht !