zaterdag 18 oktober 2008

Zooien....


Japekoppie:
Er zijn van die dagen waarop ik alleen maar zin heb in zooien. Ja, ik ben Verkenner A en ben dol op verkennen, maar soms wil ik gewoon zooien en niks anders. Wat zooien is?


Dat is naar buiten gaan zonder bepaald doel. Kijken wat er op je pad komt en er helemaal niks mee doen. Ja, ik geloof dat ik het zo aardig heb omschreven. Verstand op nul en gaan ja.


Dus dan duik ik de struiken in en blijf daar effe zitten. Ik snuif dan de geuren op en kijk of ik mooie vormen zie. Ja, daar word ik heel rustig van. Of ik dat nodig heb, rustig worden? Wat dacht u? Met zo'n kleine Zoebel in huis die constant bovenop je spingt en je geen moment met rust laat? Af en toe word ik daar helemaal knettergek van. En hoe ik ook grauw en snauw tegen hem, hij dondert niet op en blijft me uitdagen. Vandaar dat ik dan naar buiten ga om te zooien dus.


Ja, ik zie een hoop onderweg maar doe daar, zoals ik al eerder zei, helemaal niks mee. Want dat is dus de essentie van zooien. Ik heb ook nooit haast als ik daarmee bezig ben. Met het niets doen, bedoel ik. U snapt toch zeker wel wat ik bedoel? Ah, u kunt mij redelijk volgen. Da's mooi meegenomen.


Even snuffelen hier en daar, dat is alles. Gewoon omdat dat er nu eenmaal bijhoort. En dan loop ik weer naar een stukje verderop. Soms gewoon achter de fotograaf aan ja, want dat geeft toch wel een stukje saamhorigheid. Daar heb ik inderdaad wat meer behoefte aan sinds die Zoebel bij ons in huis is. Individuele aandacht ja. En verder gewoon wat zooien daarbij.


Als ik iets boven mij hoor, kijk ik omhoog. En soms zie ik helemaal niks. Gewoon huizen en de lucht, niks bijzonders. Dan stel ik vast dat er niets te zien was. Andere keren zie ik wel wat.


En dan stel ik vast dat ik wat heb gezien, hoe raadt u het zo. Vervolgens ga ik dan weer verder met zooien.


Er zijn hier en daar plekjes waar ik altijd even iets langer aan het zooien ben. Heeft voornamelijk met geuren te maken. Nee, ik analyseer dan niets, ik ruik alleen maar. Het kan me helemaal niets schelen als de fotograaf wat ongeduldig wordt. Ja, dan ga ik gewoon door met zooien tot ik daarmee klaar ben. Ik volg sowieso geen bevelen op nee. Ja, verzoeken wil ik nog wel eens overwegen, maar dan moet daar wel iets tegenover staan. Iets waar ik mijn voordeel mee kan doen ja. Nou, ik hoop dat u nu een beetje een beeld heeft gekregen van wat "zooien" is. En als u nog vragen heeft, kunt u die in een later stadium stellen. Waarom later? Wel, omdat ik nu weer verderga met zooien! Ik merk dat u het nog steeds niet helemaal heeft begrepen!

2 opmerkingen:

Trudi zei

Meditatie geeft innerlijke rust Japie!

Anoniem zei

Wat een goed interview weer ! Krijg er gewoon zin van om zelf een beetje te gaan zooien.