zondag 26 juli 2009

Vlinders en bloemen....


Wij (fotograaf en verslaggever) togen maar weer eens naar de Hoftuin om te kijken wat de haarfabrieken daar aan het doen waren. In de Hoftuin hoor je niets van het stadsverkeer en voel je (bijna) geen wind. Vandaar ook natuurlijk dat de katten van de Katbladstraat daar ook graag komen. En ja hoor, de eerste haarfabriek die wij zagen, was Charli. Hij had net een vlinder gevangen en was 'm verloren tussen de planten.



En vervolgens kon hij het fladderbeestje niet meer te pakken krijgen. Druk wroeten tussen de planten met snuit en poten hielp niet. Arme Charli. Heb je een keer wat gevangen, ontsnapt je prooi!



Harremans (boven) kijkt smalend toe. Sinds zijn duif loopt hij een beetje naast zijn eh..., wel, loopt hij een tikkie trots en arrogant te wezen. Zo'n vlinder stelt natuurlijk niets voor en als je 'm dan nog verliest ook! Afijn, Charli heeft in elk geval maling aan Har en zijn "air". Want Charli is oud en wijs dus.


Charli (onder dus) lijkt iets anders opgemerkt te hebben. Iets belangrijks zo te zien. Daarom draaien wij, met onze camera, ons ook om.



Ah, daar zit Panda te loeren. Panda houdt niet van indringers (lid van de partij Hof is Vol) en houdt Charli goed in de gaten. Niet dat Charli partij voor hem is, maar dat doet er niet toe.




En daar hebben we Mio ook. Mio zit een beetje appelig te wezen. Wellicht heeft hij zijn portie vlinders al binnen? Nee, al die vleugeltjes kunnen zwaar op de maag liggen. Misschien wordt het dan wel braken, straks....



De Boez hobbelt ook rond in de Hoftuin. Hij komt bij Bohr langs voor een klein gesprekje met haar, maar Bohr ligt boven op het dekbed. Ja, Bohr is ziek. Ze is al bij de dierenarts geweest en heeft wat medicijntjes gekregen. Bohr had een paar dagen last van veel spugen en at niet meer. Daar Bohr altijd onder alle omstandigheden graag eet, moest er wel wat aan de hand wezen. Ondertussen hebben wij het fijne bericht gekregen dat Bohr herstellende is en haar eetlust heeft teruggekregen. Het is niet geheel duidelijk wat haar nu precies mankeerde, maar de medicijnen hebben dus hun werk gedaan.
Maar Boez kwam dus vergeefs langs.....


En hij blijft even op de tafel van Bohr zitten, kijkt naar alle hommeltjes en vlindertjes die voorbij komen. Nog steeds met van die grote, verbaasde ogen.



Natuurlijk zitten er in de vlinderstruik veel vlinders en bijen + hommels. We zagen maar 1 dagpauwoog, maar het wemelde wel van de distelvlinders!
De dagpauwoog komt vrij algemeen voor maar wij vinden hem de mooiste!


De distelvlinders zitten niet alleen in de vlinderstruik maar ook op de hemelsleutel. Deze plant is een sedumsoort waarvan gezegd wordt dat het een "afweerkruid" is. En dat omdat men in de Middeleeuwen dacht dat deze vetplant heksen en boze geesten uit de buurt zou houden. Wij vinden de hemelsleutel trouwens mooier als hij bloeit! Maar dat komt nog.



Wij laten de katten even gaan; ze doen bovendien helemaal niks op dit moment en liggen of zitten allen te kijken naar alles wat beweegt. Ondertussen genieten wij ook even van de stilte en de warmte van het zonnetje (dat komt en gaat).



Charli geniet ook van de stilte. Alle poezen laten elkaar op dit moment met rust. De leden van de partij Hof is Vol zijn gelukkig niet actief. Het is Vrede in de Hoftuin. Heerlijk! Maar dus niet goed voor de krant!




En omdat er nog gewerkt moet worden, gaat het kriebelen. We staan op en verlaten het Hof. Charli wil zo te zien ook wel terug naar de Katbladstraat en de Boez gaat waarschijnlijk op zoek naar Cera. Want Cera komt hier niet zo vaak in de Hoftuin; zij wordt altijd door de Poort geslagen door Panda, Harremans en Rooie Gijs....



Voor wij zelf door de Poort gaan (en niet worden geslagen), zien wij hoe de Passiebloem zich langzaam is gaan openen. Binnenkort zal de plant vol zitten met deze prachtige bloemen! Wij kunnen ons daar al op verheugen!
Wij gaan overigens niet terug naar de redactie om daar koffie te drinken; de espressomachine is stuk......

4 opmerkingen:

Annemieke zei

Vlinders maken me altijd blij! En wij hebben ook heel veel knoppen in de passieplant in de tuin. Worden hopelijk veel mooie bloemen.
Jammer van het espresso apparaat trouwens. Is ie nog te repararen.

ina zei

mooie foto's!

Katja zei

Raar, ik zie dit jaar ook bijna alleen maar distelvlinders en heb bijvoorbeeld nog geeneen Kleine Vos gezien (terwijl ik mij die toch van vroeger herinner als de meest voorkomende vlinder, samen met koolwitje dan). Ook pas één Atalanta...of moet dat allemaal nog komen ?

Mevrouw Katblad zei

Ja Annemiek, heel erg. Wij drinken voorlopig even oploskoffie....