donderdag 23 juli 2009

Proefexamen "verkennen" voor Cera (1)


Wij gaan op pad om Cera te zoeken. Wij vinden het namelijk hoog tijd voor een proefexamen voor haar diploma Verkenner A, en daar het weer niet al te slecht is (het druppelt slechts licht) en het rustig is in de buurt door vertrek van reislustigen, moet het maar eens gebeuren, heh?
We vinden Cera vlakbij, doen haar het voorstel en Cera gaat accoord. Nee, ze is helemaal niet zenuwachtig en is vol zelfvertrouwen. We hebben er allemaal goede zin in. Kom op, Cera! Doe je best!



Ach, wat doe je nu? Je gaat toch niet op tafeltjes klimmen heh? Dat hoort echt niet bij "verkennen" hoor! De moed zakt ons in de schoenen. Zo'n slecht begin hadden we toch echt niet verwacht. Maar we vergissen ons gelukkig. Cera overtreft zelfs onze verwachtingen!



Ja, want zij heeft dit tafeltje uitgekozen om van bovenaf de route die we gaan nemen goed te kunnen bestuderen. Om dus zo te zien of er geen andere haarfabrieken rondlopen op het pad in de Kruidentuin en of er geen andere obstakels zijn. Bravo Cera! Zo'n slimme actie hadden wij zelf nog niet bedacht! Voor het onderdeel "route bestuderen" heb je al gelijk een vette 8 te pakken! Ga zo door!


In de Kruidentuin zijn geen andere katten te vinden. Dat zal wel komen door de regen; er vallen nu wel wat dikkere druppels dan toen we net begonnen aan het proefexamen. In de parallelstraat komt opeens de Boez achter ons aan. Hij wil graag zijn vriendin helpen, maar de Boez weet dus nog helemaal niks van verkennen af en zit alleen maar in de weg. Gelukkig trekt Cera zich niets aan van de Boez' afleidingsmanoeuvres. Ze onderzoekt de plantenbak zorgvuldig en de polletjes gras er omheen eveneens. Voor concentratie kunnen we Cera dus ook een 8 geven en voor "regenbestendigheid" krijgt zij een 6,5. Ja, een beetje laag cijfer maar zo hard regent het nu ook weer niet. Daarbij komt dat dit onderdeel niet echt mee zal tellen bij de eindbeoordeling, immers, als het te hard gaat plenzen wordt het proefexamen sowieso afgebroken. De camera mag tenslotte niet te nat worden heh? Het is maar dat u dat goed begrijpt....



Luna stoort zich ook niet aan de regen. Maar dat is niet belangrijk; het is belangrijker en teleurstellend bovendien dat Cera zomaar dit wielhuis voorbij loopt zonder Luna gezien te hebben. Dat wordt een dikke onvoldoende. Wat jammer is dat toch.



Luna trekt zich van niets of niemand wat aan. Maar dat terzijde.



Ah, Cera is ons weer te slim af geweest! Zij heeft gedaan alsof zij Luna niet opmerkte, is om het wielhuis heen gelopen en via de motorkap staat zij Luna nu te bespieden. Luna heeft op haar beurt helemaal niets door. Voor deze bijzonder slimme actie verdient Cera een 9! Zelfs Japekop hebben wij nooit kunnen betrappen op zo'n knappe truc! Hebben wij Cera misschien onderschat? Wel, er komen nog meer onderdelen dus laten wij niet te vroeg juichen. We gaan verder met het proefexamen "verkennen".



De Boez zijn wij onderweg kwijt geraakt. Misschien schrok hij van Luna of kon hij niet goed tegen de regendruppels. In elk geval is hij weg en wij vermoeden dat hij via de Steeg van Storm naar de redactie is teruggevlucht. Cera is zo geconcentreerd bezig dat zij helemaal niet heeft opgemerkt dat de Boez niet meer bij ons is. Ze loopt zelfbewust in een aardig tempo langs een stuk straat waar niks te verkennen valt. Dat vinden wij alleen maar goed. Je hoeft niet te dralen waar niets op te merken valt. Dat is zonde van je tijd.



Ja, een struik met allerlei verstopplekjes. Dat moet goed worden geinspecteerd op vreemde geuren. Cera doet dat nauwgezet en wij besluiten haar voor dit onderdeel wederom een 8 te geven. Nog even en dit wordt een proefexamen "cum laude"!



We gaan verder naar het volgende onderdeel. Wij willen nog wel even opmerken dat Cera dus heeft gekozen voor de lange route, wat betekent dat wij op vreemd terrein lopen en dus dat de moeilijkheidsgraad extra hoog ligt.



Wat krijgen we nu, Cera? Een beetje omhoog kijken? Dat hoort echt niet bij het verkennen hoor! Wordt het dan toch niet "met lof"? Jammer dat je nu een steekje laat vallen. Of zijn wij weer te snel met onze beoordeling?



Jazeker. Want wij hebben niet gezien dat er pruimen op de grond liggen. Cera wel, en zij controleert nu wat er nog in de boom hangt. Wij wisten overigens überhaupt niet dat er in deze parallelstraat een pruimenboom stond, en dus geven wij Cera een 10 voor bijzondere verrichtingen, zijnde het de cursusleidster attent maken op onbekende zaken. De verrassingen houden niet op! Cera is echt in topconditie!




Ja, het besnuffelen van een bakfiets hoort ook bij het verkennen. Maar dit onderdeel is niet zo moeilijk; bijna iedereen haalt hier een goed cijfer voor. Cera besteedt dan ook niet zo erg veel aandacht aan dit vervoermiddel en dat vinden wij best. Voor het onderdeel "onderscheiden van belangrijkheid" krijgt ze een 9.



Dat ze dit cijfer dik verdient, merken wij iets verderop in de straat. Er zijn slechts een paar garagedeuren, geen struiken of andere bijzondere dingen, dus Cera steekt over naar de andere zijde waar wellicht meer te ontdekken en verkennen valt. We verhogen het bovengenoemde cijfer daarom met een half punt.



Nee Cera, hier kunnen wij ook niks mee. Gewoon een paar planken die tussen de struiken zijn gedonderd. We gaan maar weer verder. Ja, op weg naar het gevaarlijke water!



Met de kade heeft Cera helemaal geen problemen. Zij controleert de walkant en dat nog in rap tempo ook. Gelukkig vergist zij zich niet door belangstelling te tonen voor de aangemeerde bootjes; dat hoort bij het examen "verkennen voor scheepskatten" en is voor ons dus niet van belang.



Cera komt gelukkig niet te dicht bij het water. Dat betekent dat ze voor het onderdeel "voorzichtigheid bij gevaarlijk water" een 8 krijgt. Fijn dat het nog steeds zo goed gaat! We hebben allemaal veel plezier in dit proefexamen, en dan bedoelen wij natuurlijk niet alleen Cera zelf maar ook de cursusleidster en de fotograaf!



Cera "doet" nog een stukje kade, maar stopt op tijd. We moeten tenslotte weer terug naar de Katbladstraat voor het laatste stukje verkennen, en moeten dan niet te ver weg geraken.



En voordat we gaan oversteken, wacht Cera netjes tot alle wielhuizen en fietswielen voorbij zijn gereden. Ze geeft zelfs een kinderwagen voorrang en wij belonen dit onderdeel dan ook met een 8.5. Dan steken wij veilig over.



In de Katbladstraat zien we Bobo. Het lijkt erop of zij op oorlogspad is. Als ze nu maar niet dit proefexamen voor Cera gaat verpesten! We houden ons hart vast.
We zijn erg goed op weg geweest en Cera heeft tot noch toe alle onderdelen met succes volbracht. Het kan toch niet zo zijn dat die kleine Bobo de boel nu gaat verstieren?
Leest u verder in het volgende deel!

3 opmerkingen:

ina zei

Geweldig, Cera! Dit kan eigenlijk niet meer stuk. Of gaat Bobo roet in het eten gooien? Hij heeft er in elk geval de juiste kleur voor.

Inge zei

Wat een slim heerlijk poesje is ze!

marian zei

Cera heeft haar benoeming tot verkenner wel verdiend hoor! Knappe poes! Maar is het niet zo dat poezen in het algemeen net ietsje slimmer zijn dan katers?