maandag 5 april 2010

Kousbroek en Katten



Gisteren overleed op 80 jarige leeftijd Rudy Kousbroek. Volgens het NOS journaal was hij al geruime tijd ernstig ziek.
Hij is bekend als essayist, maar in kattenkringen vooral als kattenliefhebber. Een niet meer uit onze taal weg te denken begrip is "de aaibaarheidsfactor". Kousbroek deelt dieren op in gradatie qua aaibaarheid. Met als summum natuurlijk: de KAT.
In 1969 schrijf hij het boekje De Aaibaarheidsfactor, dat meerdere drukken beleefd heeft; ik heb de zevende druk uit 1979, wat ik kreeg bij mijn doctoraalexamen (in ieder geval is er in 1983 nog een negende druk geweest.) Opvallend was de stofomslag. Die is namelijk aaibaar! Fenomenaal in het boek is de "Consumentest huiskatten". In de prijsklasse van Gratis (af te halen) tot
Geld Toe! En in de Lay-out van testen zoals die indertijd gebruik was in de consumentengids.



Een ander meesterwerkje van hem, samen met zijn vrouw Sara Hart samengesteld, is de voor iedere kattenliefhebber noodzakelijke taalgids: Wat moet ik zeggen/Hoe zeg ik het in het Kats. Als relatiegeschenk voor de uitgever van de bekende reistaalgidsjes geschreven bij de jaarwisseling in 1980. In 1983 verscheen een tweede, uitgebreide druk voor algemene verkoop. In 1984 verscheen, helaas na het overlijden van de heer Genneman, een derde. De heer Genneman is wel op foto’s in het boek vereeuwigd. Hij heeft vele adviezen gemiauwd.





De clou van het taalboekje, briljante vondst, zit hem in het samenspel van vraag en antwoord.
De vraag op de linkerpagina is in het Nederlands, het antwoord op de rechterpagina in het Kats. Dat bestaat uit fonetische tekens, waarvan in ieder woordenboek uitgelegd wordt hoe je die uitspreekt. Spreek je ze na enig oefenen uit, dan blijkt het fonetisch Engels te zijn. Een voorbeeld uit het bijgevoegde plaatje: De kattenbak – shitbox.
Sara Hart heeft diverse boeken geschreven met tuinverhalen, heel leuk om te lezen.
Beide boeken zijn reeds lang uitverkocht. Maar probeer het eens op www.antiqbook.nl

Hans Adema.

Geen opmerkingen: