woensdag 9 september 2009

Onze bioloog over de kattenmoord op Texel

Onzin! Het is alleen leuk voor de jagers die willen schieten!
Ik kom mijn hele leven al op Texel. Ik heb er gewoond en gewerkt, als zeebioloog op het NIOZ. Dit gegeven is niet nieuw. Eerst de gekleurde konijnen, want die zijn niet wild. Die zijn blijkbaar op, dus nu de katten maar. Zolang er mensen en katten op het eiland zijn, zijn er verwilderde katten. Maar op een van de andere Waddeneilanden speelde het dit jaar ook al. Daar hebben jagers erkende (ik meen zelfs gechipte) huiskatten lukraak afgeschoten, zelfs een keer in de achtertuin van de baasjes, en daar heeft de overheid in moeten grijpen - na protesten. Dat moet via internet terug te vinden zijn.
Ook hier op het vaste land speelt het nu en dan op. Ik was een jaar of 15 geleden op excursie in Duin en Kruidberg en zag door mijn kijker een groot dier. Ik brul: Jongens een vos!!!!! Het beest sprong de struiken in als gevolg van mijn kreet. Opeens begon een van de vogelspotters te lachen en zei: "ben jij nou bioloog!?". Daar liep het beest weer op het pad, trots onze richting uit te kijken. Een heel erg grote rode zwerfkater. Bolle Wangen was er klein bij......
Wilde katten (echte Felis sylvestris) zijn in west-europa zwaar bejaagd. Nu komen ze voorzichtig terug, ook in ons land (we hebben enkele Nederlandse exemplaren in Naturalis -museum Leiden -red.). Open je hun buik, dan zit er van alles in, muizen, heel veel insecten, en soms een beschermd dier. Maar dat is de wilde kat zelf ook.
Ik had thuis een cartoon van een klein jongetje voor een aquarium, die tegen zijn vader roept: "papa, die van 25 cent heeft net die van 25 Euro opgegeten"! Daar gaat deze hetze op lijken. Ik ga direct tekenen.

Dank je wel Hans, voor deze toelichting. Laten we in hemelsnaam (katsnaam) hopen dat die schieterij niet door gaat! En dat heel veel mensen dus tekenen en protesteren!

2 opmerkingen:

Annemieke zei

Volgens mij gaat het vaak fout als mensen ergens gaan ingrijpen in de natuur - dus ik denk niet dat het katten jagen veel uithaalt en het verschil tussen een "wilde kat" en een "huiskat" is moeilijk te zien natuurlijk. Eerst kijken of de kat gechipt is kan natuurlijk niet...We hebben het hier ook niet over een konijnen plaag a la Australie meen ik? (en de oplossing die daar voor gevonden is, is natuurlijk ook discutabel).

Anoniem zei

Hoi, ik las ergens wel, dat ze eerst kijken of het dier gechipt is, ik meen dat ik het las op de site van ivn texel.
Ze schijnen in vangkooien gevangen te gaan worden en dan bekeken en beschoten.......... Ik gruwel er zo van en ben blij dat er velen mensen gaan tekenen en mailings versturen aan gemeente, provincie, vvv enz.
Ja ook de vvv, dat we er niet meer op vakantie komen. Grrr. Dank allemaal! Nicolet.