zondag 24 mei 2009

Plaquette Kat uit de Gracht onthuld!


Wij waren al iets eerder gekomen om kennis te maken met H(eldhaftige) Henkie, maar helaas konden we hem niet vinden. Hij zou zich toch niet teruggetrokken hebben? Of had hij reeds een zonnesteek opgelopen? Het was prachtig weer en de Gracht lag er mooi bij, dat wel.


Was dit vlotje onderdeel van het Kat uit de Gracht reddingsplan? Nee, dit bouwsel is voor de meerkoeten die er dan ook dankbaar gebruik van maken. Maar we kwamen natuurlijk voor het touwspektakel en er waren ondertussen al wat meer mensen gearriveerd.



Enkelen hadden al hun naam op deze intekenlijst gezet en wij hebben dat natuurlijk ook gedaan! (Wij zoeken uiteraard wel vrijwilligers om ons binnenkort te helpen met het bevestigen van reddingstouwen in de Katbladbuurt.....).


Er was een doek gelegd over een plaquette die later zou worden onthuld door mevrouw Toos Pieterse van het Dierenmeldpunt De Provincie. De brug waarop wij stonden om onze plaatjes te schieten was inmiddels al aardig volgestroomd met mensen die ook met een camera in de hand wachtten op het officiële gedeelte.


Deze rooie zat zogenaamd ongeïnteresseerd aan de overkant van het water, maar wij zagen dat hij toch stiekem zat te kijken naar wat er allemaal gebeurde.



Daar was dan mevrouw Toos Pieterse (links op de voorgrond in het roze) en mevrouw Esther Ouwehand (rechts in lila jurk), 2e kamerlid voor de Partij van de Dieren. Er kon begonnen worden met de onthulling!


Mevrouw Aaf Verkade, lid van het team Kat uit de Gracht, vertelde eerst nog iets over de totstandkoming van het wijkinitiatief. Natuurlijk waren er hier in deze buurt al veel te veel katten in de gracht terecht gekomen en voor een flink aantal daarvan liep dit fataal af. Vandaar dus dit initiatief. En om nu te weten te komen of het touw inderdaad zijn nut gaat bewijzen, wordt de buurtbewoners verzocht te melden wanneer zij (natte) sporen zien op de kade (een foto ervan zou natuurlijk nog mooier zijn)!



Toen was het moment daar. Dhr. Dick de Vos (bestuurslid van het Hoogheemraadschap van Rijnland en kandidaat Europarlementarier - Partij van de Dieren) was inmiddels ook gearriveerd. Hij is de man in het geel.



Mevrouw Toos mocht het doek verwijderen en daar kwam nota bene H. Henkie tevoorschijn en natuurlijk de plaquette. Henkie hield zich moedig vast aan de poezenredlijn en gaf geen krimp. Het publiek applaudisseerde en er werden druk foto's gemaakt.





Mevrouw Toos kreeg een mooie ruiker bloemen van het team, en mevrouw Aaf een oorkonde als dank voor het wijkinitiatief uit handen van mevrouw Esther.


H. Henkie bleef hangen terwijl de mensenbezoekers een bekertje bubbels aangereikt kregen.



Tenslotte werd er nog druk nagebabbeld. Net toen wij erover dachten om weer naar de redactie terug te keren, zagen wij op de volgende brug nog een belangstellende.



Nee, deze haarfabriek hoefde echt geen glaasje bubbels en voor een koekje liep hij of zij ook niet warm. Maar een flinke aai, daar zei zij/hij geen nee tegen. Wel, wij van het Katblad delen graag aaien uit, maar dat wist u natuurlijk al!



Erg brutaal was deze haarfabriek wel. Of wij van het Katblad waren? Wel, als dat zo was, moest dat natuurlijk even worden gecontroleerd. Wij werden uitgebreid van knie tot voeten geïnspecteerd en uiteindelijk goedgekeurd. Of wij nog wilden zien hoe een kat hier te water kon raken?



Nee, verder dan hier op dit randje ging ze/hij niet. Want hier hingen nog geen reddingstouwen, wel? Nou, daarom. Maar wij vonden het zo wel goed. Ja, ga maar gauw weer bij dat water vandaan!



Nog even een foto van de bevestiging aan de kade. Knap werk vinden wij, en een geweldig wijkinitiatief. Nou maar hopen dat er in heel Leiden van deze reddingslijnen langs de grachten komen! Maar dat moeten de mensen uit die andere buurten dan zelf bewerkstelligen. Wel wil mevrouw Aaf touw blijven inzamelen, ook dus voor andere grachten. Weet u nog een adres voor dik touw? Bericht het ons en wij geven uw bericht door aan Aaf. U kunt voor informatie ook mailen naar katuitdegracht@gmail.com.
Wij wensen het team nog veel succes bij hun activiteiten!

1 opmerking:

Inge zei

Wat een mooie reportage heb je gemaakt! En ook leuk dat je sommige hoodrolspelers van de zuidsingel zo raak weet te portretteren! Die zwart-witte is altijd buiten, ligt meestal midden op de rijweg, maar ook wel op de boten....Gelukkig nog niet in de gracht....
Dank voor de3 bubbels!