zondag 4 oktober 2009

Trap en gras.


Men neme een stevige trap, met spijlen uiteraard en met open treden, plaatst die ergens tegen een muur, plant daar spannend gras onder (een paar flinke bossen) en u heeft een prachtig speelobject voor haarfabrieken.
Als wij in de Hoftuin komen, gaan wij altijd even naar de trap aldaar toe. Want die trap is een prachtige ontmoetingsplek voor de katten en zit er altijd wel iemand op of onder. Vandaag dus ook.


Oscar (uit de Katbladstraat) zat op de trap maar besloot om naar beneden te komen. Hij had iets tussen het gras gezien, vermoeden wij.



Ja, want daar gaat hij al tussen de sprieten en dat doe je niet zomaar, heh?


Het is even goed turen, maar er is op deze foto een andere kat (dan Oscar) waar te nemen. Het is de Boez, maar dat konden we later pas zien. Hij hield zich namelijk lange tijd schuil tussen de pluimen...



Gelukkig zijn Oscar en de Boez vriendjes geworden. Het heeft even geduurd maar ze hebben uiteindelijk besloten dat ze elkaar aardig vinden. Bovendien zijn ze allebei precies even oud en ook dat schept natuurlijk een band. Dat is dus niet alleen bij mensen zo.



Met andere woorden: er is geen vijandigheid in dat gras te bespeuren. Oscar en de Boez zitten samen gezellig wat te kauwen op de stengels.



Dan keert Oscar zich plots om...



Hij lijkt iets gehoord te hebben en ziet het "iets" ook, vermoeden wij. Wijzelf hadden geen bijzondere geluiden waargenomen maar vertrouwen natuurlijk op Oscar's zintuigen.



En ja hoor, daar is Panda. Hij heeft een mooi plekje uitgekozen om Os en Boez te bespieden. Tja, het is tenslotte zijn tuin! En dan moet je vreemd volk in de gaten houden.



Oscar ziet geen gevaar in de aanwezigheid van Panda, dus hij gaat gewoon verder met kauwen op sprieten.



Er gaat trouwens het gerucht dat Panda uit de partij "Hof is Vol" is gezet. Ja, door Rooie Gijs persoonlijk. En de reden daarvan is dat Panda zich niet wenst te houden aan het uitzettingsbeleid; hij staat regelmatig toe dat vreemde gasten als Boez en Oscar in de Hoftuin komen spelen. En dat is tegen alle regels van de partij in. Daar moest natuurlijk wel gedonder van komen...



Ja, Panda lijkt het zelfs gezellig te vinden als er jong volk over de vloer (in de tuin) komt, al is het "vreemd volk". Wij wilden hem daar enkele vragen over stellen maar Panda had het, zoals u kunt zien, te druk. Een andere keer dus maar, Panda?



Wel, Panda wil op die vraag zelfs geen antwoord geven. Er zijn namelijk andere dingen aan de hand.



En die andere dingen hebben gemaakt dat Panda een paar treden hogerop is gaan zitten. Wij hebben het ook gehoord. Een mensenstem en een raar gehijg met gepiep.



Jazeker, een heus jachtblafbeest (zeggen ze) die zowat stikt door zijn strak aangetrokken halsband. Hij ziet maar 1 ding en dat is "poes". En dit beest wordt dus helemaal stapelgek als hij "poes" ziet. Wij zagen hem al eens als een idioot staan blaffen tegen Iwan die in een dakgoot zat, en als hij (blafbeest) niet tegengehouden zou zijn, was hij zo tegen de muur opgeklommen. Althans, dat was zijn bedoeling. Zo gek is hij dus. Of eigenlijk is het een zij, maar dat terzijde.



Oscar is uit het gras tevoorschijn gekomen en heeft natuurlijk best wel gezien dat het blafbeest vast zit en goed wordt vastgehouden. Vandaar dat Oscar ook wat uitdagend naderbij komt en zogenaamd ongeïnteresseerd aan wat pluimen staat te vegen met zijn neus.



En Oscar waagt het zelfs om nog dichterbij te komen! Maar dan wel achter de trap langs uiteraard, want je weet tenslotte maar nooit.



Er zit nu hooguit drie meter tussen "poes" en blafbeest. Het wanhopige gejank van het blafding klinkt ons zeer onaangenaam in de oren. Het doet ons denken aan gillende keukenmeiden.


Blafbeest staat helemaal te trillen van de spanning en het verlangen de "poes" aan te vallen. Maar dat mag hij lekker niet! Nee, blafbeest moet nu mee naar huis, voordat er mensen hun huis uit komen om te zien wie er zo'n kabaal maakt. Piepend en jankend wordt hij aan zijn riem meegetrokken door zijn mens.



Oscar kijkt het blafbeest na. En dan komt hij onder de trap vandaan.



Panda kan nu ook wel weer van die trap afkomen, vinden wij. En de Boez mag ook wel eens tevoorschijn komen. Wij hebben hem nog niet eens duidelijk voor de lens gehad! Of was hij er soms al eerder vandoor gegaan?




Nee, de Boez had zich al die tijd verstopt gehouden. Nu loopt hij even om het gras heen. Oscar staat aan de andere kant van het grasperk en het lijkt erop of ze hun spel (wat dat dan ook inhoudt) gaan voortzetten.



Het is in elk geval duidelijk dat wij niet bij dit spel betrokken gaan worden. Wij worden zelfs totaal genegeerd door Os en Boez. En daar wij onze plaats kennen, besluiten wij naar huis te gaan.



Wij kijken nog even om. Boez zit alweer tussen het gras, Oscar zal daar zo ook in verdwijnen en Panda snuffelt op de plek waar net het trillende blafbeest stond.
Een trap en wat bossen hoog gras. Wat een heerlijke plek om te verpozen, heh? Misschien moesten wij er ook maar zo een gaan bouwen. Gewoon tegen het huis aan. En dan heel veel gras eronder planten. Misschien.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij gaat Iwan expres in de dakgoot boven het blafbeestje zitten. Als het beest gaat blaffen zie je Iwan bijna grijnzen.

de fotograaf zei

Ja, wij hebben ook gezien dat blafbeestje dan helemaal uit haar bolletje gaat. Erg vermakelijk, alleen dat gekef gaat je echt door merg en been. Nerveus beestje...