zaterdag 20 juni 2009

De eerste les voor de Boez.


Wij vonden het tijd worden voor de eerste verkennersles voor onze Boezelmans, en dhr. Japekop, zelf verkenner A en dus gediplomeerd, wilde wel meegaan om hem te begeleiden. Wel, van dat aanbod van Japekop werden wij erg blij want ook hij mag best weer eens de puntjes op de i gaan zetten! Het is namelijk alweer veel te lang geleden dat hij een verkenningsronde deed.....
We namen deze keer de omgekeerde route omdat het vaak in het verleden in de Kruidentuin al mis ging door het plotseling opduiken van pestkoppen en anderen die de boel probeerden te verstieren. Vandaar dus. De Boez had er zin in. De Steeg van Storm was voor hem geen enkel probleem, maar dat kwam ook doordat Storm afwezig was.


Japekop liet zien dat je in gevaarlijk gebied (zoals Storm's steeg) altijd behoedzaam moet zijn en dicht langs de muur moet lopen. Uit voorzichtigheid dus heh? Want je weet maar nooit of de vijand zomaar kan opduiken. Bravo Japekop, zo zien we het graag!


En aan het eind van een steeg gekomen, moet je altijd voorzichtig eerst om de hoek kijken of daar, in de straat die je in wilt slaan, wel alles veilig is. Nogmaals bravo!
Maar de Boez lette niet goed op en zat inmiddels al midden in de parallelstraat. Was het nog te vroeg voor deze les en is de Boez eigenlijk nog te jong?


Japekop liet vervolgens zien hoe je altijd onder stoelen en bankjes moet kijken om te zien of daar niet iets opmerkelijks onder schuilt. Boez lette weer niet op. De moed zakte ons inmiddels in de schoenen.


Gelukkig merkte Boez wel Bel de Franskat op die plotseling achter hen was opgedoken. Hij ging netjes aan de kant en verschool zich een beetje achter Japekop, die gelukkig erg kalm bleef, zoals het een echte verkenner betaamt dus. Gevolg was dat Bel op afstand bleef en zo konden wij onze ronde zonder gedonder vervolgen.


Maar even later maakte Japekop toch een fout. Hij had Luna, die in een vensterbank zat, niet opgemerkt. En dat terwijl hij in het verleden toch wel geregeld door haar van het dak is gemept. Maar ja, toen was zij nog jonger en Japekoppie trouwens ook. En misschien gelden op straat wel andere regels, heh?


De Boez liep erg snel door de parallelstraat heen. Wij vermoedden dat hij niet in de gaten had dat wij het rondje nu andersom liepen, want hij was erg nerveus en kon nauwelijks wachten tot wij weer op gelijke hoogte waren.


Verbaasd stond hij even later in de Kruidentuin om zich heen te kijken. Ja Boez, je moet nog een hoop leren! Doch toen Boez het gebied herkende en nu wist hoe hij weer thuis moest komen, werd hij wat rustiger. Dat gaf ons toch wel een sprankje hoop.


Japekop liet zien hoe je ook in de Kruidentuin allerlei dingen kunt inspecteren maar de Boez toonde meer belangstelling voor de planten en de geuren aldaar. Japekop maakte zijn inspectie rustig en kalm af, precies zoals het hoort. Hij kwam trouwens geen bijzonderheden tegen in deze zogenaamde plantenbak.


De Boez sprong gelukkig niet gelijk tussen de planten maar besnuffelde een en ander vanaf het pad. Zo zien we het graag Boez! Geen gezooi tijdens een verkenningstocht maar serieus aan het werk om zodoende alles in kaart te kunnen brengen. Schuilt er dan toch een klein verkennertje in onze jongste verslaggever? Laten we niet te vroeg juichen.....


Oeps, we zijn gevolgd door de Franskat. En de Boez is nu te ver van Japekop vandaan om zich achter hem te kunnen verschuilen. Wij vrezen dat er nu echt gedonder in de glazen komt en dat hier onze verkenningstocht gaat stranden. Maar vooralsnog kijkt Bel slechts van een afstandje toe en neemt geen aanvalshouding aan. Doch hem kennende, zal het niet lang meer duren voor hij de boel komt verstieren. Of vergissen wij ons weer eens een keer?


De Boez is voor de veiligheid tussen de struiken gedoken en houdt Bel goed in de gaten. Voorlopig zit hij daar goed maar van verkennen is nu even geen sprake meer. Dat kan ook niet als de Franskat in de buurt is natuurlijk. Wij nemen het de Boez dan ook niet kwalijk.


Japekop gaat onverstoord door. Hij heeft niets te vrezen van Bel en weet dat ook. Hij maakt netjes een snuffelronde over het pad waarbij hij geen (dood) graspolletje overslaat. Flink zo, Japekop! We kunnen wel zien dat je je diploma nog steeds waard bent hoor!


Daar Japekop nog steeds de rust zelve is, durft de Boez onder de struik vandaan te komen maar hij blijft op zijn hoede. Erg verstandig van hem want hij weet dat wij hem niet kunnen helpen mocht de Franskat besluiten hem aan te vallen. Zover komt het echter niet.


Japekop maakt zijn rondje af en daarmee is ook de verkenning van de Kruidentuin tot een einde gekomen.


Terwijl hij nog een laatste grasspriet inspecteert, snuffelt de Boez nog even in het centrum van de Kruidentuin. Niet dat dat wat betekent want er staan geen planten daar, dus kan er ook niks tussenschuilen, maar het staat goed, dat gesnuffel. Eigenlijk zijn we best tevreden over deze eerste les.


Dan geeft Japekop aan dat het tijd is om naar de redactie terug te keren. Het zit erop voor vandaag. Wij lopen met hem mee. Bel hebben we niet meer gezien trouwens.


Thuis worden we verwelkomt door mevrouw Troy. Zij meent dat het etenstijd is dus dat zal dan wel zo wezen. Haar innerlijke klok is namelijk beter dan de onze.
Japekop is helaas niet zo tevreden over de verkenningstocht en krabt zich achter de oren, kijkt daarbij ook bedenkelijk. Maar hij is nu eenmaal een oude mopperaar en wij besluiten daarom hem niet te vragen wat eraan schort. We verheugen ons op de tweede les van de Boez en verwachten dat hij elke volgende les voldoende bij zal leren om tenslotte ook zijn (junior-) diploma te kunnen halen. Misschien wel samen met zijn vriendin Cera? Wie zal het zeggen!

Geen opmerkingen: